UK: 020 8123 3611
WhatsApp:+201148362722

Eaalim Institute logo

Views. Comment. Opinion.
sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Ibadat

Published on August 22nd, 2021 | by Admin | Views:

Eaalim

Enriching answer of Islam: Worship, part 24 “quran online classes”

 

 

quran online classes at eaalim.com


 

The Imam and Ma’moon:

 

Q 1 :  What  mustn’t the ma’ moon do ?

Ans : He mustn’t spare effort to ensure that every single action of his in the prayer is subsequent to that of the Imam.

——————————–

Q 2 : Is the ma’ moom allowed to precede the Imam ? 

ans : No, He isn’t allowed to precede him .

——————————–

Q 3 : What is disliked by the ma’ moom to do ?

ans : It is disliked of him to perform any pillar of the prayer simultaneously with the Imam.

——————————–

Q 4 : What has the ma’ moom  to do if he precedes the Imam in takbeerat – ul -Ihram?

Ans : He has to repeat it , otherwise his prayer becomes invalid .

——————————–

Q 5 : When does the ma’ moon’s prayer  also become invalid ? 

Ans : If he says the tasleem before the Imam .

——————————–

Q 6 : What did the prophet [PBUH] say about appointing the prayer leader[Imam]?

ans : He said , “ The prayer leader [Imam] has been appointed for no other purpose than to set an example for the congregation to follow.

——————————–

Q 7 : What must we do when the Imam pronounces the takbeer[the declaration of Allah’s supreme Greatness]?

Ans : We must then pronounce the takbeer , when he bows down , then we must bow down .

——————————–

Q 8  : What do we say when the Imam says Sami Allahu liman hamidah[Allah hears (and accepts)the prayers of those who praise him ] .

Q 9 : What we must then say ?

Ans : We must then say Allah humma Rabbana wa lak hamd [O Allah, our Lord to You is the praise ].

——————————–

Q 10 : What do we do when the Imam prostrates himself ? 

Ans : We must then  prostrate ourselves as well .

——————————–

Q 11 : What must we do if the Imam performs the prayer in a sitting position?

Ans : We must remain seated throughout the prayer.

——————————–

Q 12 : What mustn’t the ma’moon do ? 

Ans : He mustn’t prostrate before the Imam.

——————————–

Q 13 : When must the ma’moon raise his head?

Ans : He must raise his head when the Imam raises his head.

——————————–

Q   14 : What did the prophet [PBUH] say about  one who turns his head or his body before the Imam?

Ans : He said , “ Does any one of you not fear that Allah may turn his head into the head of  a donkey or his body into that of a donkey.

——————————–

Q 15 : When does this happen?

Ans  : If he raises his head before the Imam does so.

——————————–

 

 


quran online classes at eaalim.com


Q 16 : What mustn’t all members of the congregation do?

Ans : All of them mustn’t do any act in the prayer before nor at the same time as the Imam does so .

——————————–

Q 17 : What must all members rather do ?

Ans : Rather they must wait for the Imam to say , “Allah Akbar [Allah is Most Great] .

——————————–

Q 18 : When should they pronounce the takbeer [one’s saying Allah Akbar] 

Ans : When the sound of his voice can no longer  be heard .

——————————–

Q 19 : Why does the prayer deserve our serious attention?

Ans : Because it isn’t a trivial matter .

——————————–

Q 20 : What should a latecomer do if he arrives when the congregation[Jamaah] has already been established and there is a gap in the row ? 

Ans : He should fill it up and complete the row . 

——————————–

                 

Q 21 : What must  a latecomer  do if there isn’t a gap in the row ?

Ans : He must station himself together with one of the other worshippers to form a new row .

——————————–

Q 22 : What should he do in other words? 

ans In other words he must station himself adequately in the row to be counted as a member of the congregation .

——————————–

Q 23 : What should a latecomer do at that point?

Ans : At that point , he should steady himself, formulate the intention behind the Imam .

——————————–

Q 24 : What does he do to pray behind the Imam ?

Ans : He pronounces takbeer- tul -Ihram and then joins the Imam at whatever stage of the prayer he may be .    

——————————–

Q 25 : When should the ma’ moom pronounce two takbeers [with a brief breath between the two]?

Ans : If he enters the mosque at the stage when the Imam is already in the bowing position [rukoo] .

——————————–

Q 26 : What is the purpose of the two takbeers? 

Ans : The first one is entering the prayer[ Takbeerat -al-Ihram] and the second in connection with the act of bowing [rukoo] .

——————————–

Q 27 : When should latercome count rakah as his first?

Ans : If he joins a rak’ ah before the Imam from rukoo .

When should latercome not include that rak’ ah in his counting?

Ans : If he joins the Imam after he has already risen from ruku[bowing] .

——————————–

Q 28 : When does latercome start counting ?

Ans : He starts counting from the next rak’ ah .

——————————–

Q 29 :  When shouldn’t latercome pronounce the tasleem [assalamu alaikum wa rahmatul aah[with the Imam?

Ans : If he has missed only the first rak’ah of  the Fajr prayer .

——————————–

Q 30 : What should a latecomer do rather ?

Ans : Rather he should rise and perform the rak’ ah he has missed.

——————————–


quran online classes at eaalim.com


Q 31 :  What does a latecomer do to complete the rak’ ah he has missed?

 Ans : He recites surat al -faatiha and any other surah.

——————————–

Q 32 :  What should a latecomer do then ? 

Ans : He should then proceed to complete the rak’ ah, sit for the tashahhud .

——————————–

Q 33 : What does a latecomer end the prayer with?

Ans : He ends it with the tasleem as is usual .

——————————–

Q 34: Which rak’ah is considered his first one ?

 Ans : The rak’ ah that he has caught up with Imam .

——————————–

Q 35 : What should a person who misses the first and the second rak’ ahs of a four Rak ‘ah prayer [Dhuhr Asr or Isahaa]?

Ans : He shouldn’t complete his prayer with the tasleem .

——————————–

Q 36:  What should a latecomer do?

Ans : He shouldn’t pronounce the tasleem, He should instead rise, saying A llahu Akbar ,and then complete the rak’ahs he has missed.

——————————–

Q 37 : What does a latecomer recite in the first and the second rak’ ah? 

Ans : He recites surat al -faatiha and another surah .

——————————–

Q 38  : What does a latecomer do after reciting in the first and the second rak’ ah surah al -Fatiha and another surah?

Ans : He sits in the process for the tashahhud .

——————————–

Q39 :What does a latecomer end his prayer with ?

Ans : He ends his prayer with tasleem as is usual  .

——————————–

Q 40 : What will his last two rak’ ahs with the Imam be counted according to some jurists ?

Ans : They will be counted as his first and second rak’ahs .

——————————–

Q 41 : Is  there need for him to recite any part of the Glorious Quran along after surah al – Faatiah?

Ans : What does a latecomer who only performed the fourth rak’ah with the Imam do ?

Ans : The latecomer shouldn’t say the tasleem when the Imam pronounces tasleem [Assalamu alaikum wa rahmatullah .

——————————–

Q 42 : What should the latecomer do in this situation ?

Ans : He should rise and pronounce the takbeer and perform rak’ah number one.

——————————–

Q 43 : What does the latecomer recite in the first rak’ ah?

Ans : He recites surat al -Faatiha and another surah.

——————————–

 Q  44  : What should the latecomer do since he has now offered a couple rak’ahs [the fourth and the first]?

Ans : He should now sit for the tashahhud .

——————————–

Q45 : What should the latecomer do after that ?

Ans :  He should rise saying Allahu Akbar and then perform rak’ ah number two with surah al – Faatiha and another surah .

——————————–

 


quran online classes at eaalim.com


Q 46 : What should the latecomer do then ? 

Ans : then he performs rak ‘ah number three with surat al – Faatiha only,he should then proceed to complete his prayer as is usual.

——————————–

Q 47 : What do some Jurists maintain the fourth rak’ah in this situation according to the statement mentioned before?

Ans : They maintain that in this situation the fourth rak’ah of the latecomer offered with the Imam would be his first rak‘ah .

——————————–

Q 48 : What should the latecomer do after the Imam’s tasleem ? 

Ans : He should start his second rak ‘ah .

——————————–

Q 49 : Does the latecomer have to recite in his last two rak ‘as he performs individually?

Ans : No, he doesn’t have to recite any surat except for surat al -Faatiha .

——————————–

Q 50 : What should the latecomer complete his first two rak’ as ?

Ans : He should rise and say takbeer and perform the first rak ‘ah with surah al- Faatiha and another surah .

——————————–

 


 

POST     COMMENTARY

             Islam is the religion of order and disciline. Muslims know very well that order is one of the most important features of their religion and even the whole universe. This fact is obvious and manifest in the worship of prayer. It is more like a military order performing prayer. Muslims have only  one leader who stands before them. Their lines in the prayer are straight lines. They face the same direction, towards al-Qibla. Muslims follow their leader, in the sense that they exactly do what the leader does. Also, they move and take action after the Imam, the leader. Prayer reflects peace in Islam, as Muslims are peaceful showing no sense of agression while performing their prayer. Prayer is the heart and core of Islam reflecting every virtue in Islam and Muslims as well.


 

See part 25 here=>https://www.eaalim.com/download/worship-part-25/

quran online classes at eaalim.com


sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Share on FacebookShare on TwitterEmailShare


1 auther

Admin


If Allah makes you stand up you will never fall, and if he lets you fall and leaves you to yourself, you will always fall.



This post has been viewed times
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x