UK: 020 8123 3611
WhatsApp:+201148362722

Eaalim Institute logo

Views. Comment. Opinion.
sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Adab no image

Published on August 29th, 2021 | by Admin | Views:

Eaalim

Enriching answer of Islam, etiquette: part 5 “learn tajweed”

 

 

learn tajweed at eaalim.com

 


 

 

The Etiquette of dealing with Others:

 

Q1 : What’s the balance?

 

ans: It’s what people’s deeds are weighed by

——————————–

 

 

 

Q2 :Who’s our role model in practicing good morals?

 

ans: He’s the prophet Muhammad [PBUH]

——————————–

 

 

 

Q3: What are the heaviest deeds in our balance?

 

ans:  The good morals

——————————–

 

 

 

Q4 : Should we take into account the good morals؟ why?

 

ans :  Yes, we do. Because,Allah Glory be to him has commanded us to abide by  them.

——————————–

 

 

 

Q5 : Must everyone behave themselves when dealing with others?

 

ans : Yes, they must do so

——————————–

 

 

 

Q6 : What do we have to do for them ?

 

ans:  To apologize to them , and treat them with the good morals they wish to be treated with

——————————–

 

 

 

Q7: Is it enough to ask them to forgive you?

 

ans:  Yes, it is

——————————–

 

 

 

Q8 : Must you apologize to him in the presence of other people , if you have done wrong in front of them ?

 

Yes, I must apologize

——————————–

 

 

 

Q9 : How do you gain their trust in you ?

 

ans : By saying, ”Forgive me” sorry” many times

——————————–

 

 

 

Q10 : How can we be keen on practicing the deeds that   make our balance heavier ? 

 

ans : By avoiding those that make it lighter 

——————————–

 

 

 

Q11 : Are lying, mockery , stinging,cheating and stealing among the good morals?

 

No, they aren’t 

——————————–

 

 

 

Q12 :What do you do when you see a classmate of yours with special needs trying to buy something from the school canteen?

 

ans:  I hurry up to help him.

——————————–

 

 

 

Q13 : Your neighbor’s son was sick and was admitted to hospital, how do you react?

 

ans: I go instantly to the hospital where he was taken.

——————————–

 

 

 

Q14 :  What would you say if you got on the school bus with the driver and some students on it?

 

Ans: I greet them and have a seat.

——————————–

 

 

 

Q 15 : How did the prophet [PBUH] deal with people?

 

ans : Our prophet [PBUH] was a caring and merciful person. 

——————————–

 

 


learn tajweed at eaalim.com


Q 16 : Did He return an evil with an evil? 

 

ans :  No, He didn’t but rather He was pardoning and forgiving.

——————————–

 

 

 

Q 17 : Your balance is heavy with good deeds, how do you feel?

 

ans:  I feel so glad and quite satisfied with my deeds.

——————————–

 

 

 

Q 18 : Should we adhere to good ethics wherever we are ?

 

ans :Yes we should.

——————————–

 

 

 

Q 19 : Do you always wait for your turn to climb into the bus without competing with others?

 

 Yes, I do 

——————————–

 

 

 

Q 20 : What do you say when your classmate gets excellent marks in his study?

 

ans :I congratulate him on his excellent performance.

——————————–

 

 

 

Q 21 : Is it alright to greet and shake hands with your closest friends without looking at students who accompany them?

 

ans : No, it isn’t .

——————————–

 

 

 

Q 22 : How do you improve your manners with the domestic workers?

 

ans : I greet them and smile at them.

——————————–

 

 

The Etiquette of Visiting and Invitation:

 

Q 23 : Do you have to accept the invitation of your Muslim brother?

 

ans : Yes, I do 

——————————–

 

 

 

Q 24 :When do you refuse the invitation?

 

ans  : For a compelling excuse.

——————————–

 

 

 

Q 25 : What’s the etiquette of visits?

 

ans  :  We have to call before we arrive , then wash, put on some perfume ,and wear the  appropriate clothes. 

——————————–

 

 

 

Q 26 : Must you mention your name when you arrive?

 

ans  : Yes, I must mention my name clearly .

——————————–

 

 

 

Q 27 : Do you  go back , if no one opens the door ? 

 

ans  : Yes, I do.

——————————–

 

 

 

Q  28  : What do you do before entering the house? 

 

ans  : I ask permission before entering .

——————————–

 

 

 

Q 29:Where do you stand?

 

ans  : I stand on the right of the door.

——————————–

 

 

 

Q 30:How many times do you have to ring the bell?

 

ans  : I ring it once or twice.

——————————–

 

 


learn tajweed at eaalim.com


Q 31 : Are you allowed to ring the bell  more than three times?

 

ans : No, I’m not allowed to do so.

——————————–

 

 

 

Q 32 : How do you sit ?

 

ans  : I sit quietly

——————————–

 

 

 

Q 33 : Do you take a long time to visit?

 

ans  : No, I don’t.

——————————–

 

 

 

Q 34  : What do you do when you want to leave?

 

ans  : I ask permission before I go out . 

——————————–

 

 

 

Q 35 : Do you enter and greet your host if the door is opened ? 

 

ans  : Yes .I do. 

——————————–

 

 

 

Q 36 : What’s hospitality ?

 

ans : Honoring the guests.

——————————–

 

 

 

Q 37 : How do we honor them? 

 

ans  : By offering them food and drinks.

——————————–

 

 

 

Q 38 : How do you receive your guests?

 

ans : I welcome  them with a  big smile.

——————————–

 

 

 

Q 39  :  What do you have to avoid while the guest is talking?

 

ans  : I have to avoid interrupting him .

——————————–

 

 

 

Q 40: How do you say goodbye?

 

ans :  I say it in a decent manner.

——————————–

 

 

 

Q 41 : Is receiving your guests while wearing a sleeping dress one of the hospitality morals? 

 

ans  : No, it isn’t 

——————————–

 

 

 

Q 42 : What are the six duties toward your fellow believer?

 

ans  :  To visit him when he is sick, to attend his funeral when he dies , to accept his invitation, to greet him with Salam when you meet him ,to reply to him (says Yarhamak Allah, May allah have mercy on you) when he sneezes, and to be sincere to him , whether he is absent or present .

——————————–

 

 

The Etiquette with One’s Neighbours:

 

Q 43 : What should a believer in Allah and the last day do ?

 

ans  : He should do good to his neighbor.

——————————–

 

 

 

Q 44 : Should he show generous hospitality to his guest ? 

 

ans : Yes, He should do so.

——————————–

 

 

 

Q 45:How should he speak?

 

ans  : He should speak well or better remain silent.

——————————–

 

 


learn tajweed at eaalim.com


Q 46 : Who do we accompany and feed according to what the prophet [PBUH] said?

 

ans  : We accompany a believer and do not feed a pious man .

——————————–

 

 

 

Q  47 :  Must you return if you were not permitted to enter? 

 

ans  :  Yes ,I must return to where I have been  .

——————————–

 

 

 

Q 48 : How do you knock on the door?

 

ans  : In a mild way.

——————————–

 

 

 

Q  49 : What’s the proper time for the visit ?

 

ans  : Away from the  three unrecommended times ; after the Isha prayer, before the Dawn prayer and the siesta.

——————————–

 

 

 

Q 50 : Do you apply the visit etiquette?

 

ans  : Yes ,I do.

——————————–

 

 


  POST     COMMENTARY

               Islam has organised the relationships among Muslims. Islam has set the rules governing and regulating such relations. A Muslim can be a relative, a kinsperon, a neighbour or just a fellow Muslim and a believer. Each of them has their corresponding rights and duties. First, relatives have the foremost priority. So Islam cares very much for strengthening the blood relations. Many relatives tend to adopt stiff relations among each other, so Islam has born this sorrowful fact in mind and taken it in consideration.  So Islam urges, encourages and advises its followers to disregard this fact, by stressing the value of being good to one’s relatives regardless of everything and every consideration. A Muslim once said to the prophet, ‘I have some relatives, to whom I do good thing, while they are stiff to me; shall I abandon them?” The prophet said” No, keep as you are. This is like putting the hot sand in their mouths” Another important person who has a great right and duty in one’s neighbour. The prophet once said, “ Gabriel is still asking me to care so much for the neighbour that I have expected Gabriel to come with a verse of revelation prescribing a neighbour to inherit their fellow neighbours.” There are also many hadith stressing the importance of having good relations with one’s neighbour. In general a Muslim has many rights and duries  towards their fellow Muslims. 

For example, it is a Nuslim’s duty to accept a fellow believer’s invitation; to visit them when they are ill; to follow their funeral when they die, to greet them, saying “Peace be upon you.”, To say “ Allah blesses you” when they sneeze. and not to let them down in time of need.


 

See part 6 here =>https://www.eaalim.com/download/etiquette-part-6/

learn tajweed at eaalim.com

 


sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Share on FacebookShare on TwitterEmailShare


1 auther

Admin


If Allah makes you stand up you will never fall, and if he lets you fall and leaves you to yourself, you will always fall.



This post has been viewed times
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x