UK: 020 8123 3611
WhatsApp:+201148362722

Eaalim Institute logo

Views. Comment. Opinion.
sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Adab no image

Published on August 29th, 2021 | by Admin | Views:

Eaalim

Enriching answer of Islam, etiquette: part 16

 

Q 1 : What is one of the best ways to ensure your future happiness ?

ans : It’s to form a habit of never being idle

Q2 : What do major achievements result from ?

ans : They always result from productive work . 

Q 3 : Can anything good in life be produced as a result of laziness and slothfulness?

ans :  No , it can’t be produced .

Q 4 : How  will we certainly gain much welfare and a promising future?

ans : We will gain them by getting into the habit of  working hard and honesty .

Q 5 : What is the most significant work right now in your life ?

ans : Right now the most significant work is schoolwork .

Q 6 : What if you do not study hard? 

ans :  I will be one of many unfortunate who mourn the years and precious time they have wasted.

Q 7 : What does Almighty Allah say about patience?

ans : He says ,” O , You who believe ! endure with patience, outdo  all others in patient endurance .”

Q 8 : What does Almighty Allah say to  those who believe?

ans : He ordered them to be ready and observe their duty so that they may be successful .

Q 9 : What does Almighty Allah say to  the prophet [PBUH]

ans : He says to him . “ And endure patiently [O Muhammad [PBUH] ,your endurance is only [by the help of] Allah .

Q 10 : What did Anas ibn Maalik narrate

ans : He narrated that the prophet [PBUH] said, “ patience ought to be exercised at the first [stroke] of grief .”[al- Bukhaari and Muslim]. 

Q 11 : What is real patience for which Allah rewards?

ans : That patience which is exercised on the occasion of the sharpness of vehemence when a misfortune befalls us.

Q 12 : What is Sabr [patience] ? 

ans : It is an Arabic word which comes from a root meaning .

Q 13 : What does this root mean ?

ans : It means ,’ to detain , refrain , restrain and stop’

Q 14 : What does patience  also mean?

ans : it means to prevent oneself from despairing and panicking, stopping one’s tongue from complaining and one’s hands from striking one’s face and tearing one’s clothes .

Q 15 : When do people have these attitudes and lose their patience?

ans : They have them in times of grief . 

Q 16  : Who is the person that has patience?

ans : He is the person who has trained himself to handle difficulties successfully.

Q 17 : What is calmly accepting the trials Allah sends without complaining about His decrees ?

ans : It is definitely patience .

Q 18 : What does patience also mean as well? 

ans : It also means to seek Allah’s help and to complain to none but to Allah Alone .  

Q 19 : Does complaining to Almighty Allah contradict patience?

ans : No , it doesn’t contradict it at all.

Q 20 : Whom did the prophetYa’qoob [PBUH] complain of his grief and anguish ?  

ans : He complained to Allah Alone.

Q 21 : What is complaining to people either directly or indirectly in this regard?

ans : It is contrary to patience and to the noble teachings of Islam.

Q 22 : How many names does patience have ?

ans : It has many other names according to the situation .

Q 23 : What is patience called if it has to do with controlling one’s passions ? 

ans : It may be called honour . 

Q 24 : What is patience called, if it involves keeping control of one’s stomach ?

ans :  It may be called self- control . 

Q 25 : What is patience called, if it involves keeping quiet about what is not fit to disclose ?

ans : It may be called discretion .

Q 26:What is patience called,if it involves controlling one’s anger ?

ans: It may be called restraint .

Q 27 : What is it called if it involves refraining from haste ? 

ans : It may be called gracefulness . 

Q 28 : What is patience called if it involves refraining from taking revenge ?

ans :  It may be called forgiveness . 

Q 29 : What is it called if it involves refraining from running away?

ans : It may be called courage  

Q  30 : What is patience if it involves refraining from being tight -fisted ?

ans : It may be called generosity. 

Q 31: How many kinds of patience ? 

ans : There are three kinds of patience.

Q 32 : What are these three kinds?

ans : they are : 

1- patience for doing righteous deeds.

2- patience for avoiding evil deeds .

3 – patience for Allah’s decrees .

Q 33 : Which course of patience exercised this kind?

ans : It is exercised on the course of carrying out Allah’s commandments even though they may look hard to do at times  .

Q 34 : What are the examples of this kind ?

ans : They are : performing all the obligatory prayers on time under all circumstances ,bearing patiently while fasting during the month of Ramadan and leaving the nice warm bed in winter to perform the Fajr prayer on time .

Q 35 : On which course this kind of patience is exercised ?

ans : It is the exercise of avoiding all the words and deeds that Allah doesn’t like .

Q 36 :Do we have to avoid these words and deeds that Allah doesn’t like  even though we may like to say or do them?

ans : Yes, we do because Almighty Allah doesn’t like them.

Q 37 : What do the examples of this kind include?

ans : They include : stealing people’s prosperity , backbiting them , watching dirty films , taking drugs and telling lies.

Q 38 : When this kind of patience for Allah’s decrees is exercised ?

Q 39 : It is exercised while undergoing the effects of His decrees .

Q 40 : What do the effects of Allah’s decrees cause you?

ans : They cause us to experience all kinds of hardships and adversities .

Q 41 : What are these all kinds of hardships and adversities ?

ans : They are : losing a beloved one , falling sick and failing an exam .

Q 42 : How many times does Allah mention patience in the Quran

ans : Allah mentions patience in the Quran in as many as ninety nine places .

Q 43 : What does Allah enjoin upon the believers?

ans : He enjoins patience upon them and makes it a condition of success and prosperity .

Q 44 : Whom will Allah reward  in fact ?

ans : Allah will reward those who have patience with a threefold reward : blessings , mercy and guidance.

Q 45 : What has Allah promised the believers ? 

ans : Allah has promised them His support and victory in this life and a great reward in the hereafter.

 Q 46 : What does Allah mention in His Glorious Book .

ans : Allah mentions in His glorious Book that the patient will be rewarded their reward without reckoning .

Q 47 : Why do they deserve this reward in this life and in the hereafter ?

ans : They deserve it because of their patience .

Q  48 : Which condition that Allah has made of His love ? 

ans : He has made patience a condition of His love .

Q 49 : Whom  do Allah indeed love?

ans :  He indeed loves those who are firm and remain patient and for bearing .

Q 50 : What did Allah’s [PBUH] once say?

ans : He once said , How wonderful the case of a believer is ! there is good for him in everything.

 POST     COMMENTARY

              Islam promotes and calls for all virtues. One of the most important virtues Islam calls for is the value of work and earning one’s living through lawful hard work. The tradition of the prophet stresses that “Those who spend their night fast asleep, exhausted by their day’s labour, are forgiven their sins”. Also the best food to be eaten is that earned through hard work. The prophet once said echoing the Quran, ‘ David used to work as a way of thanksgiving to Allah, they are few who thank Me.” The prophet himself took up various jobs. He tended sheep to the Makkans for some Qarareet. He worked in trade for Khadeeja. He was an honest workman. Also the prophet’s companions took up various professions.

    Associated with the value and virtue of labour is the value of patience. Patience means endurance. It is to forebear all the circumstances, whether good or bad. Patience is a bounty rewarded by Allah. Allah has praised patient people in the Holy Quran. One of Allah’s names and attributes is as-Saboor, which means the all-Patient. Allah also commanded His prophet to be patient. Also, Allah has commanded the believers and followers of Islam to be patient as well. 

 


sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Share on FacebookShare on TwitterEmailShare


1 auther

Admin


If Allah makes you stand up you will never fall, and if he lets you fall and leaves you to yourself, you will always fall.



This post has been viewed times
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x