UK: 020 8123 3611
WhatsApp:+201148362722

Eaalim Institute logo

Views. Comment. Opinion.
sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Adab no image

Published on August 29th, 2021 | by Admin | Views:

Eaalim

Enriching answer of Islam, etiquette: part 15

 

 

Q 1 :Will whoever possesses one of these characteristics be a hypocrite too?  

ans : Yes, He will be until he gives it up . 

Q 2 : What are the four characteristics of hypocrisy ?

ans : Betraying the trust , telling lies , proving treacherous when making a covenant, using foul language in  antagonism .

Q 3 :  What did the prophet [PBUH] say as well ?

ans : He said , “Give what you hold in trust back to the person who has entrusted you with it ,and do not betray who has betrayed you. “[ At -Tirmidhi] 

Q 4:How can you be truthful and keep your promise?

ans: : If I tell my mother that I Will be back  from the game at ten o’clock , I will come home on time ! If I offer to clean the garage for my father, I do the job and keep working until I finish it. 

Q 5 : When will your parents be willing to give you some of the privileges you are asking for ?

ans : When they  see from all these kinds of little acts that I am developing a sense of responsibility and I can be trusted.

Q 6 :What can keeping promises make me?

ans : It can make you bigger than yourself ,older than your age .

Q 7 : What is keeping promises ?

ans : Truly it is a personality building characteristic .

Q 8 : What did the prophet [PBUH] say about the believers?

ans : He said , “ The believers are to one another like a building whose parts support one other. “  

Q9: What is mutual cooperation in all phases of life ?

ans : It is fundamental requirement of Islam .

Q 10  : What did the prophet [PBUH]also say? 

ans : He also said . “ You will not enter paradise until you have faith , and you will have faith until you love one another .”

Q 11 : What did the prophet [PBUH]say about who eats fill while his neighbour remains hungry by his side ?

ans : The prophet [PBUH] said , he is not faithful .

Q 12 : What did the prophet[PBUH] often stress ?

Ans : He often stressed the social aspect of mutual help and cooperation.   

Q 13 : Who is A Muslim ? 

ans : A Muslim is a brother of another Muslim ,He neither opressess him nor hands him over [to his enemy].    

Q 14 : Who will Allah fulfil his needs on the Day of Judgement ? 

ans : Whoever fulfils the needs of his brother .

Q 15 : Whom Allah will remove one of his troubles on the Day of Judgement ?

ans : Whoever removes the troubles of his brother . 

Q 16 : What are the believers like?

ans : They are in their mutual kindness ,compassion and sympathy just like one body .

Q 17 : What if one of its parts is afflicted?

ans :The whole body suffers from sleeplessness and fever .

Q 18 : Who is the true believer ?

ans : Who loves for his [Muslim] brother what he loves for himself .

Q 19 : What does’ fair play’ contain ?  

ans : It contains so many meanings in it .

Q20 : What does it mean to play fair with others?

ans : It means to leave their honour,their reputation and their property in good condition . 

Q 21 : What do some people cause ?

ans : They cause others great harm and grief . 

Q 22 : Why do some people do so to others ? 

ans : Because they are so careless in the way they talk about others . 

Q 23 : What are some people careless about ? 

ans : They are so careless about truthfulness, so indifferent and insensitive to the rights of others .   

Q 24 : How would you feel for instance, If your reputation was at the mercy of their sharp and uncontrolled tongues?

ans : I would feel sick .

Q 25:What do some people refuse to play fair with?

ans :They refuse to play fair with their responsibilities and obligations . 

Q 26 : What isn’t safe with such people ? 

ans : Your name, your possessions, hard-earned and perhaps badly needed apart from public funds .

Q 27 : What  did the prophet once come upon?

ans : He once came upon a stack of food .

Q 28 : What did Allah’s Messenger do  when he inserted his hand and his fingers reached something moist ? 

ans : He asked its owner , “ what is this O food- merchant ?“

Q 29 :  What did the food -merchant reply ? 

ans : It has been affected by the weather Messenger of Allah,” He replied. 

Q 30 : What did the prophet  say to the merchant ?     

ans : He said ,” Then why don’t you put it on top of the stack so that people can see it . 

Q 31 : What did the prophet [PBUH] say to the food – merchant after his deception?

ans : He said to him ,” He who deceives us is not of us , “ [al -Bukhaari] .

Q 32 : What did the prophet [PBUH]once say?

 ans : He once said , “ by Him in whose Hand my soul is , If we appoint a man to a task with which Allah has charged us and he embezzled anything at all then he will surely bear it on his back. 

Q 33 : When will he surely bear it on his back?   

ans : He will surely bear it on his back on the Day of Resurrection .

Q 34 : What will his voice be like That Day ? 

ans : Grunting if it be a camel , lowering if a cow and  bleating  if a sheep .[Al -Bujhaari] .

Q 35 : What did the prophet [PBUH] say then?

ans : He then raised his hands  heavenwards and said ,“ O Allah! Have I spoken alright?”

Q 36 : How many times did the prophet[PBUH] repeat this?

ans :He repeated it twice or thrice .

Q 37 :Do these things happen in our society ?

ans : Definitely yes, they happen on and on  in our society’s day to day life . 

Q 38 : Are there people who do not hesitate to lie?

ans : Absolutely yes, and in a fearful way ,sadly this phenomenon has recently  spread amid the Islamic community.

 Q 39 : Why does all this happen in our Islamic society nowadays?

ans :This occurs because some people are inclined to be greedy ,selfish and scornful of other people’s rights.

Q 40 : What mustn’t a good Muslim do ? 

ans : He mustn’t allow himself to take things even if they are of a low value . 

Q 41 : Why mustn’t a good Muslim allow himself to do so?

ans : Because he may in no time at all develop into an expert thief . 

Q 42 : What will happen to  a youngster who practices robbery from the cupboard or holding back change?

ans : He will soon become an expert in breaking windows , pulling down fences, cheating in school and filling his pockets with unpaid merchandise. 

Q 43  : What will prevent him from robbing a bank  when he becomes an adult, forging documents etc?

ans : Nothing will prevent him from doing all these immoral actions, due to the lack of good bringing up 

Q 44 :  What does Islam forbid indeed ?

ans : Indeed Islam forbids dishonest dealings

Q 45: What dealings does Islam forbid?   

ans : They are cheating unjustly , keeping what belongs to others and accepting bribes .

Q 46 : What did the prophet [PBUH] once do?

ans : He once cursed both the bribe- giver and the bribe- taker and a person who acts as intermediary between them .

Q 47:What must a Musilm do if he finds lost goods  

ans : He must return them to their rightful owners .     

Q 48 : What must a muslim also do ?

ans : He must repair damage he may have unjustly done to the property of others or at least pay the amount of damage  as far as he can.

Q 49 : Who helps us if hard times come our way?

ans : Almighty Allah is the Only One who helps us and example our prophet [PBUH]should be our support and strength .

Q 50 : Why should our prophet [PBUH] be our support and strength?

ans : To bear trials bravely and patiently .

 POST     COMMENTARY

              After dealing with the maladies of the tongue, Islam endeavours to deal with the behavioral maladies. If truthfulness is a verbal virtue, Islam advocates, honesty as a practical virtue Islam strongly supports and promots. Honesty means truthfulness in transactions and fair play. Honesty means to use legitimate  ways to reach lawful ends. It is not to use crooked ways to reach illegitimate ends. Honesty is to observe the others’ rights and to preserve their possessions. It is to avoid the criminal ways to usurp others’ property. A Muslim should avoid the crimes of stealing, robbery, fraud and bribry. Robbery is highly condemned in Islam. A Muslim is banned to steal things which don’t belong to them. The punishment for such a crime is so severe that a thief’s hand is to be cut off their body. Modern legislations have replaced this punishment with imprisonment.  This has a practical reason as the witnesses and the nature of the modern circumstances have changed a lot. In both cases, Islam appears to be very keen on preserving people’s possessions. Forging and bribery are also two fiscal crimes which happen due to the lack of honesty. So Islam cures a malady before it takes place, by supporting and promoting the virtue of honesty.


sharesShare on FacebookShare on TwitterShare on WhatsApp
Share on FacebookShare on TwitterEmailShare


1 auther

Admin


If Allah makes you stand up you will never fall, and if he lets you fall and leaves you to yourself, you will always fall.



This post has been viewed times
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x